Wycieczka Szlakiem Zbójnickich Przysmaków
Oferta przewodnicka:
(Zubrzyca Górna – Sidzina – Zawoja – Sucha Beskidzka)
Całodniowa wycieczka ze mną może zawierać następujące elementy (do wyboru):
• zwiedzanie Orawskiego Parku Etnograficznego, znajdującego się na szlaku architektury drewnianej,
• własnoręczne pieczenie chleba w Zubrzycy, na terenie Parku Etnograficznego połączone z degustacją wypieku lub aktywny udział w procesie obróbki lnu od słomy lnianej do włókna,
• wizyta w Sidzińskiej Pasiece Leśnej – pokaz wyrobu miodu, wosku i propolisu (degustacja "andrucika z miodzikiem", wędzonego białego serka oraz wręczenie pamiątkowej świeczki z wosku pszczelego),
• odwiedziny u Bacy – prezentacja wyrobu podbabiogórskiego oscypka i degustacja,
• wręczenie certyfikatu uzyskania tytułu „Zbój – łasucha”,
• chrupiąca niespodzianka - „Bugle Zembrzyckie”.
INFORMACJE O WYCIECZCE:
Życie zbójnika pełne jest niebezpieczeństw, ale i uroków. Temperament góralski, umiłowanie wolności i swobody, niechęć do podporządkowania się normom społecznym oraz skłonność do licznych wędrówek przyczyniły się do tego, że wielu mieszkańców karpackich wiosek wybrało taki sposób na życie. Zbójnicy cieszący się uznaniem ludu góralskiego uosabiają: siłę, zręczność, przebiegłość, spryt, wykształcenie, mądrość, strojność, urodziwość, wspaniałomyślność oraz pobożność. Zbójnicy zabierają bogatym a dają ubogim, wstawiają się za ludźmi pokrzywdzonymi i rekompensują im wyrządzone zło, poskramiają gnębicieli ludzi biednych i słabych. Kto chce otrzymać miejsce w zbójnickiej kompanii musi odznaczać się wyjątkową odwagą, sprawnością fizyczną i wiedzą. Musi także dotrzymywać danego słowa i zgodnie działać w grupie – od tego zależało powodzenie akcji i bezpieczeństwo całej bandy. Kozdy z Wos jak zbójnik będzie sie musioł wykozać sprytem, inteligencjom, sprawnościom fizycnom i łodwagom. Tak zeby ze swoim łupem, plecokiem pełnym wrażeń, wrócił scośliwy ku chałupie! Hej!
U stóp „Matki Niepogód” Babiej Góry skosztować można wyśmienitych zbójeckich przysmaków, których receptura i sposób wykonania nie zmieniły sie od setek lat. Głównym punktem programu jest możliwość własnoręcznego wypieku chleba zbójnickiego. Zaczynamy od młócenia ziarna cepami, później wyrabiamy ciasto na chleb, a w ostatniej fazie go pieczemy. Później czeka nas upragniona degustacja. Kolejną atrakcją jest wizyta w pasiece leśnej, gdzie pszczelarz uchyli rąbka tajemnicy wytwarzania doskonałego miodu, wosku oraz propolisu. W dalszej kolejności Karpacki Gazda zorganizuje degustację zdrowego, pachnącego podbabiogórskiego miodu i niespotykanego gdzie indziej wędzonego białego sera. W dalszej części programu zatrzymamy się przy góralskiej bacówce, gdzie baca i zbójnik w jednej osobie ugości Państwa oscypkiem i góralską gawędą. Po dotarciu do legendarnej karczmy „Rzym” czeka nas góralska biesiada przy suto zastawionym stole.
SPECYFIKACJA ZWIEDZANYCH OBIEKTÓW:
ORAWSKI PARK ETNOGRAFICZNY
Orawski Park Etnograficzny – skansen regionalny tworzony od 1937 roku, otwarty w 1955 roku w Zubrzycy Górnej prezentujący dzieje, architekturę, kulturę materialną, społeczną i duchową regionu Górnej Orawy. Ekspozycja jest szczególnie interesująca ze względu na oryginalność regionalnej kultury powstałej w wyniku połączenia dorobku dwóch fali osadniczych – pasterzy wołoskich przepędzających tu swoje stada z terenów Karpat Wschodnich oraz rolników napływających od północy (z Małopolski). Muzeum zorganizowane jest w formie zespołu zabytkowych zabudowań (z pełnym wyposażeniem, udostępnionych do zwiedzania) rozmieszczonych na terenie parku.
Najważniejsze elementy ekspozycji to:
• Lamus - piętrowy budynek z XVIII wieku, otoczony otwartą galeryjką, nakryty gontowym dachem typu namiotowego, pełniący rolę spichlerza plebańskiego;
• Czarna Karczma - budynek z XVIII wieku typu "kurna chata" o zwartej bryle, nakryty wysokim gontowym dachem typu polskiego, obecnie recepcja i kasa biletowa muzeum;
• Chałupa Alojzego Dziubka z Jabłonki - chłopski budynek mieszkalny z pierwszej połowy XIX wieku, nakryty czterospadowym dachem, wewnątrz trzy duże izby w układzie amfiladowym;
• Pasieka z charakterystycznymi dla Orawy ulami kłodowymi;
• Dwór Moniaków - budynek rodziny sołtysa z XVII wieku, wnętrze typu "kurna chata", wewnątrz izby w układzie amfiladowym między innymi biała izba, czarna izba i salon, wszystkie bogato wyposażone zgodnie z ówczesnym zwyczajem;
• Zabudowania gospodarcze dworu - między innymi owczarnia, olejarnia, stajnie;
• Chałupa Paś-Filipka - klasyczna orawska chałupa z XIX wieku z czterospadowym dachem gontowym z amfiladowym układem pomieszczeń, wnętrza wyposażone w sprzęt pomocniczy do tkactwa;
• Chałupa Dziurczaka - budynek z końca XIX wieku, nieudostępniony do zwiedzania (archiwum muzeum).
• Folusz - zrębowy budynek służący do spilśniania sukna;
• Tartak - napędzany kołem wodnym;
• Kuźnia - z kowadłem i potężnymi miechami;
• Chałupa biednicka Możdżenia - budynek z końca XIX wieku, charakterystyczny dla niezamożnych chłopów, pod jednym dachem dwuizbowy dom mieszkalny i zabudowania gospodarcze;
Od początku lat 90. trwają prace nad utworzeniem nowej części skansenu w układzie oryginalnej struktury wsi orawskiej. Obecnie udało się odtworzyć kilka zagród z XIX wieku (zagroda Misińców, zagroda Małysów, zagroda Joanny Moniak, zagroda Czarniaków).
PASIEKA DYDAKTYCZNA W SIDZINIE
"Pasieka leśna" położona jest w Sidzinie pod Babią Górą (z dala od centrum). W pobliżu znajdują się duże obszary lasu i polany śródleśne. Do zwiedzania udostępnione jest pomieszczenie, które jest pracownią pszczelarską. Prezentowane są tutaj produkty pszczele, droga miodu „z pasieki na stół”, rozwój rodziny pszczelej. Dodatkową atrakcją jest degustacja miodu z waflem, ciasteczek i ciasta miodowego, miodówki sidzińskiej. Obiekt posiada ciekawe otoczenie: duży ogród z pasieką, ciekawe rośliny.
Wszystkie usługi i bilety wstępów do zwiedzanych obiektów na zapytanie z indywidualna kalkulacją!
Skorzystanie z usługi przewodnickiej i zarezerwowanie odpowiednich atrakcji wymaga wcześniejszej rezerwacji, której można dokonać w Żywieckim Centrum Obsługi Ruchu Turystycznego pod nr tel./fax 033 475 96 52 lub 609 789 879 lub pisząc maila: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie obsługi JavaScript.
Zapraszamy w Beskidy z Karpackim Gazdą!